Subscribe

Powered By

Free XML Skins for Blogger

Powered by Blogger

Integrasi Tarbawi

Integrasi Tarbawi

Monday, 14 February 2011

Padah mengikut

Oleh: ibn_somit
. . .Suatu masa, 2 ekor keldai membawa barang dagangan milik tuannya. Seekor membawa beberapa guni garam seekor lagi membawa beberapa guni kapas.


Ketika dalam perjalanan, ada sebatang sungai yang mengalir merentasi laluan mereka. Juga ada jambatan yang tersedia sebagai kemudahan untuk melaluinya.


Tiba-tiba, keldai yang membawa garam masuk ke dalam sungai, tidak melalui jambatan yang tersedia. Sedikit demi sedikit garam yang membebaninya larut dengan air sungai. Apabila sampainya ia di seberang sungai, garam yang dipikul sudah pun larut semuanya. Dengan penuh gembira ia meneruskan perjalanan.


Keldai yang membawa kapas melihat apa yang berlaku. Perasaannya ingin menjadi seperti keldai yang membawa garam, membuak-buak. Bebas daripada bebanan setelah masuk ke dalam sungai. Tanpa berlengah, terus sahaja ia terjun ke dalam sungai. Harapannya ingin bebas daripada bebanan, walaupun tidak seberat bebanan keldai yang membawa garam.


Kapas yang dibawanya mula meresap air sungai dan memberat. Keldai itu tidak dapat menampungnya lagi. Akhirnya ditenggelami air dan mati kelemasan.

. . .


Kisah ringkas ini adalah perbandingan antara orang Islam dan orang barat, atau Nasrani yang beragama Kristian khususnya.


Keldai yang membawa garam, masuk ke dalam sungai dan bebas daripada bebanan yang berat, ialah orang Nasrani yang meninggalkan agama Kristian. Mengamalkannya sebagai cara hidup seolah-olah menyusahkan diri sendiri. Kerana hakikat agama Kristian sekarang adalah agama yang diseleweng oleh tangan-tangan paderi mereka.


Lain pula bagi keldai yang membawa kapas, terjun ke dalam sungai lalu mati kelemasan. Keldai ini boleh diumpamakan sebagai orang Islam, yang mengikut budaya Nasrani atau barat. Tindakan mereka yang ingin menjadi bebas dengan meninggalkan Islam sebagai cara hidup, dan membuta tuli mengikut budaya orang kafir, menjerumuskan mereka ke dalam lembah kehinaan, serta dinantikan dengan azab yang pedih[na'udzubillah].


Islam adalah satu cara hidup yang paling ideal, mudah dipraktik, sesuai pada setiap zaman dan waktu serta merupakan satu sistem khusus yang diturunkan oleh Pencipta Seluruh Alam kepada manusia. Memilih untuk mengikuti cara hidup selainnya dan meninggalkannya, adalah kesilapan terbesar, yang bakal disesali di akhirat kelak. Wallahu a'lam..


"Pada hari ini Aku (Allah) sempurnakan agamamu untukmu, dan telah aku cukupkan nikmat-Ku bagimu, dan Aku redha islam sebagai agamamu." [Al-Ma idah 5 : 3]

No comments:

Post a Comment